Jatka – Loučná nad Desnou okres Šumperk

Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Loučná nad Desnou.

1–2 firem z 2 nalezených Filtry

1MARWIN, v.o.s.2 pobočky

5.0
★★★★★
★★★★★
(5)
10.1 km Hynčice nad Moravou…, Hanušovice
Dnes už má zavřeno
Bezdlužná

Zabýváme se zemědělskou výrobou s největším podílem živočišné výroby, především chovem skotu. Umožňujeme zvířatům pohyb v přirozeném prostředí, používáme ekologická krmiva. Provozujeme jatka, naše produkty můžete nakoupit přes eshop.

2HRADO a.s.

17.6 km Hrabišín 283, Hrabišín
Dnes už má zavřeno
Bezdlužná

Zabýváme se živočišnou výrobou se zaměřením na výkrm prasat a chov skotu. Provozujeme vlastní jatka s uzenářskou výrobou.


Jatka – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách

Obce v lokalitě Šumperk


Jatka v lokalitě Loučná nad Desnou – detailní popis

Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno. 

Jatečná zvířata 

Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí

Rozdělení jatečných zvířat 

  • Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
  • Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu

Druhy mas z jatečných zvířat

  • Skot – hovězí maso
  • Telata – telecí maso
  • Prasata – vepřové maso
  • Skopový brav – skopové maso
  • Jehňata – jehněčí maso
  • Kozí brav – kozí maso
  • Kůzlata – kůzlečí maso
  • Koně – koňské maso
  • Hříbata – hříběcí maso

K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti. 

Jatečné zpracování 

Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.