Jatka – Olomouc
Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Olomouc.
2CHOV DRŮBEŽE VAVŘÍK, s.r.o. (pobočka Hlubočky, Posluchov)3 pobočky
Zabýváme se chovem a prodejem kuřat na jatka.
3CHOV DRŮBEŽE VAVŘÍK, s.r.o. (pobočka Majetín)3 pobočky
Zabýváme se chovem a prodejem kuřat na jatka.
4CHOV DRŮBEŽE VAVŘÍK, s.r.o. (pobočka Olomouc, Holice)3 pobočky
Zabýváme se chovem a prodejem kuřat na jatka.
Jatka – další kategorie
Firmy v dalších lokalitách
Obce v lokalitě Olomouc
Jatka v lokalitě Olomouc – detailní popis
Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno.
Jatečná zvířata
Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí.
Rozdělení jatečných zvířat
- Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
- Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu
Druhy mas z jatečných zvířat
- Skot – hovězí maso
- Telata – telecí maso
- Prasata – vepřové maso
- Skopový brav – skopové maso
- Jehňata – jehněčí maso
- Kozí brav – kozí maso
- Kůzlata – kůzlečí maso
- Koně – koňské maso
- Hříbata – hříběcí maso
K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti.
Jatečné zpracování
Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.