Jatka – Olomoucký kraj

Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Olomoucký kraj.

1–5 firem z 5 nalezených Filtry

1Zemědělské družstvo Kokory

4.0
★★★★★
★★★★★
(134)
Kokory 381, Kokory Bezdlužná Ověřená

Produkty zemědělské výroby se zaměřením na živočišnou i rostlinnou výrobu, chov skotu, výrobu mléka, dále pěstování obilovin, pšenice ozimé, ječmene jarního, řepky olejky, máku, kukuřice a chmele.

2KOUŘIL, s.r.o.1 pobočka

Porážka a výrobna čerstvého masa.

3MARWIN, v.o.s.2 pobočky

5.0
★★★★★
★★★★★
(5)
Hynčice nad Moravou…, Hanušovice
Otevřeno do 16:00
Bezdlužná

Zabýváme se zemědělskou výrobou s největším podílem živočišné výroby, především chovem skotu. Umožňujeme zvířatům pohyb v přirozeném prostředí, používáme ekologická krmiva. Provozujeme jatka, naše produkty můžete nakoupit přes eshop.

5HRADO a.s.

Hrabišín 283, Hrabišín
Otevřeno od 8:00
Bezdlužná

Zabýváme se živočišnou výrobou se zaměřením na výkrm prasat a chov skotu. Provozujeme vlastní jatka s uzenářskou výrobou.


Jatka – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách


Jatka v lokalitě Olomoucký kraj – detailní popis

Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno. 

Jatečná zvířata 

Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí

Rozdělení jatečných zvířat 

  • Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
  • Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu

Druhy mas z jatečných zvířat

  • Skot – hovězí maso
  • Telata – telecí maso
  • Prasata – vepřové maso
  • Skopový brav – skopové maso
  • Jehňata – jehněčí maso
  • Kozí brav – kozí maso
  • Kůzlata – kůzlečí maso
  • Koně – koňské maso
  • Hříbata – hříběcí maso

K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti. 

Jatečné zpracování 

Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.