Obilniny a zrniny – Moravský Krumlov okres Znojmo
Obilniny jsou základní složkou lidské potravy už několik tisíc let. Nejvýznamnější a nejrozšířenější potravinářskou obilninou je pšenice. Mezi další významné obilniny patří kukuřice, ječmen, žito, oves, proso a čirok. Prodejci obilnin v lokalitě Moravský Krumlov.
1Statek Miroslav, a.s.
Rostlinná výroba- mezi naše produkty patří cukrová řepa, kukuřice, slunečnice, řepka olejná a všechny druhy obilovin.
2FARMA MILOŠ ČADA, s.r.o.
Naším oborem je pěstování obilovin a olejnin, sklizeň obilovin a kukuřice.
3AGRA Horní Dunajovice, a.s.
Zabýváme se zpracováváním produktů rostlinné a živočišné výroby, výrobou a prodejem révového vína, pěstováním obilnin, řepky a jetelovin a prací se zemědělskými stroji.
4Robert Turoň
Naším oborem je pěstování révy vinné, výroba a prodej vína.
5AGRO-EL, spol. s r.o.- výroba jedlých olejů1 pobočka
Naším obrem je výroba a prodej jedlých olejů, pěstování a úprava semen tykve a dodávky náhradních dílů pro zemědělské stroje.
6Agrodružstvo - družstvo Nový Šaldorf
Výroba jakostních, přívlastkových a archivních vín. Pěstování pšenice, ječmene a slunečnice.
7AGRO ALI, spol. s r.o.
Naším oborem je sklizeň tykvového semene. Nabídka obilovin, olejnin, koření a luštěnin. Dodávky náhradních dílů na zemědělské stroje.
8AGROFLORA, s.r.o.
Prodáváme a pěstujeme slunečnice páskaté.
10Agrodružstvo Vrbovec
Zabýváme se zpracováním vlastní zemědělské produkce. Zapracováváme kukuřici a obiloviny.
Obilniny a zrniny – další kategorie
Firmy v dalších lokalitách
Obce v lokalitě Znojmo
Obilniny a zrniny v lokalitě Moravský Krumlov – detailní popis
Obilniny nebo též obiloviny patří do čeledi lipnicovité (Poaceae), označované také jako trávy a řádu lipnicokvěté/lipnicotvaré (Poales). Jedná se o jednoleté i víceleté byliny se svazčitým kořenovým systémem. Obilniny jsou zdrojem všech důležitých živin. Obsahují sacharidy, bílkoviny, lipidy, některé vitamíny (zejména vitamíny skupiny B), minerální látky (fosfor, železo, vápník, hořčík, draslík, zinek a další látky) a biologicky aktivní látky (polyfenoly, cholin, fytoestrogeny a další látky). Pro lidskou výživu se z obilovin využívá zrno. Základní obilninou využívanou v potravinářství je pšenice, ze které se vyrábí pšeničná mouka.
Pšenice (Triticum)
Je jednoděložná rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s přibližně 20 druhy. Pochází z jihozápadní Asie. Z pšenice se využívá její zrno, které slouží jako potravina, krmivo a surovina. Výhodou pšenice je jednoduchá skladovatelnost a dlouhá trvanlivost.
Žito (Secale)
Jedná se o odolnou a nenáročnou obilninu. Často se pěstuje v ekologickém zemědělství. Žito obsahuje velké množství vlákniny (až 17 %) a je zdrojem řady biologicky aktivních látek. Konzumace výrobků s žitnou moukou má pozitivní zdravotní účinky.
Ječmen (Hordeum L.)
Je nejstarší pěstovanou obilninou. Pěstuje se více než deset tisíc let. Používá se k výrobě sladu pro výrobu piv a dalších alkoholických nápojů, na výrobu vloček, lupínků, celozrnné mouky, různých kávových náhražek atd. Používá se i ke krmným účelům.
Mezi další významné obilniny patří kukuřice, oves, proso a čirok.