Pétanque – Malenovice okres Frýdek - Místek

Pétanque je společenská venkovní hra, která pochází z Francie. Do češtiny se dá přeložit jako koulená. Pétanque mohou hrát mladí, staří i děti. Prostě kdokoliv. Je vhodná i pro osoby se zdravotním postižením. Přehled hřišť na pétanque v lokalitě Malenovice.

1–2 firem z 2 nalezených Filtry

1Sport relax centrum Kotelna1 pobočka

4.5
★★★★★
★★★★★
(194)
2.8 km Hamernická 233 , Frýdlant nad…
Otevřeno od 8:00
Bezdlužná

Sportovní zařízení Sport relax centrum Kotelna nabízí squash, tenis, beach volejbal, sauna, bazén, whirlpool, masáže či petanque.

2Tělocvičná jednota Sokol Staříč

14.8 km Chlebovická 201, Staříč Bezdlužná

Zajištění sportovních činností a akcí pro cvičence všech věkových kategorií. Zaměření na petanque, volejbal, nohejbal, badminton, cvičení žen, aerobik a stolní tenis.


Pétanque – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách

Obce v lokalitě Frýdek - Místek


Pétanque v lokalitě Malenovice – detailní popis

Tuto zábavnou venkovní hru zastřešuje Česká asociace pétanque klubů (ČAPEK). I když pétanque může hrát každý, tak mistra dělá jen pravidelný trénink. Díky tréninku lze vypilovat techniku i taktiku. Ke hře je potřeba mít pétanquové koule a hřiště na pétanque

Historie pétanque

Hra pétanque má velmi dlouhou historii. Sahá až do starověkého Řecka a Říma. Během dob se hra postupně vyvíjela a rozšiřovala po celé Evropě až se dostala do Francie, kde si ji oblíbili francouzští vojáci. Ti přispěli k dalšímu rozvoji hry. Zajímavostí je, že hráli s dělostřeleckými koulemi. První pravidla vznikla až ve 20. století a v této době se stal pétanque i oblíbenou hrou po celém světě. 

Pravidla pétanque

Oficiální pravidla pétanque jsou složitá a velmi rozsáhlá. Česká asociace pétanque klubů uvádí na svých stránkách stručný výtah z pravidel pétanque. 

  • Pétanque je možné hrát v těchto sestavách: dvě družstva po 3 hráčích (každý má 2 koule), dvě družstva po 2 hráčích (každý má 3 koule), jeden hráč proti jednomu (každý má 3 koule)
  • Koule musí být kovová o průměru 7,05–8,00 cm
  • Cíl (košonek neboli malá kulička) může být ze dřeva, nebo z plastu
  • Pétanque je možné hrát na všech terénech
  • Hráči se během hry nesmí měnit
  • Zápas se hraje do dosažení 13 bodů jednou stranou, ve skupinách lze hrát zkráceně do 11 bodů