Zpracování půdy (podmítače, kypřiče, polní válce) – Opava

Půda je neodmyslitelně spjata s rostlinnou výrobou. Má řadu funkcí, avšak nejdůležitější funkcí pro člověka je její úrodnost. Na úrodnost má vliv mnoho faktorů, mezi které patří i její zpracování. Firmy zabývající se zpracováním půdy v lokalitě Opava.

1–3 firem z 3 nalezených Filtry

1Milan Jurásek

Milan Jurásek, se sídlem Vršovice 40, 747 61, Vršovice, v okrese Opava a v kraji Moravskoslezský kraj. Právní forma Zemědělský podnikatel - fyzická osoba. Založení v roce 1996. Pracuje u nás 1 - 5 zaměstnanců. Předmětem podnikání je: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3…

2MJM agro, a. s. - Hlučín8 poboček

4.5
★★★★★
★★★★★
(2)
U Stadionu 615/18, Hlučín Bezdlužná

MJM agro, a. s., se sídlem U Stadionu 615/18, 748 01, Hlučín, v okrese Opava a v kraji Moravskoslezský kraj, zapsaná v obchodním rejstříku pod sp.zn. B 11103, Krajský soud v Ostravě. Právní forma Akciová společnost. Založení v roce 2017. Pracuje u nás 200 - 249 zaměstnanců. Předmětem podnikání je:…

3ULLMANNA s.r.o.

ULLMANNA s.r.o., se sídlem Olomoucká 201/11, 746 01, Předměstí-Opava, v okrese Opava a v kraji Moravskoslezský kraj, zapsaná v obchodním rejstříku pod sp.zn. C 73735, Krajský soud v Ostravě. Právní forma Společnost s ručením omezeným. Založení v roce 2018. Pracuje u nás 1 - 5 zaměstnanců. …


Zpracování půdy (podmítače, kypřiče, polní válce) – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách

Obce v lokalitě Opava


Zpracování půdy (podmítače, kypřiče, polní válce) v lokalitě Opava – detailní popis

Na úrodnost půdy má vliv řada faktorů, mezi které patří především fyzikální a chemické vlastnosti, mikrobiální činnost, vodní režim a její zpracování. Zpracování půdy je soubor úkonů upravujících půdu, jehož cílem je umožnit rostlinám optimální podmínky pro jejich vzcházení, růst a dosažení optimálních výnosů. Při zpracování půdy dochází k ovlivňování vláhových a tepelných poměrů v půdě. V důsledku toho jsou ovlivňovány i chemické a biologické pochody. 

Způsoby zpracování půdy

Tradiční zpracování půdy se rozdělovalo do čtyř skupin: 

  • Základní zpracování půdy (podmítka, její ošetření a orba)
  • Předseťová příprava před setím a sázením (smykování, vláčení, kypření, válení) a meziřádková kultivace (plečkování, hrobkování, vláčení)
  • Speciální úpravy
  • Meliorace a terénní úpravy

V současnosti se používají tyto způsoby zpracování půdy:

  • Konvenční nebo klasický způsob
  • Redukované (minimalizační) zpracování půdy
  • Konzervační zpracování půdy
  • Setí do nezpracované půdy

Půdoochranné zpracování půdy

Představuje různé formy mělkého zpracování půdy, náhrady orby kypřením, výsevy plodin do vymrzajících nebo přezimujících meziplodin, zpracování půdy ve výsevních pásech, výsevy plodin do hrůbků atd. Při půdoochranném zpracování půdy zůstává minimálně 30 % povrchu půdy pokryto posklizňovými rostlinnými zbytky.