Živočišné tuky, živočišný tuk – Moravskoslezský kraj

Tuky (lipidy) jsou spolu s bílkovinami a sacharidy základními složkami potravy. V naší potravě jsou zdrojem energie a řady esenciálních látek – esenciálních mastných kyselin, vitamínů, antioxidantů atd. Prodejci živočišných tuků v lokalitě Moravskoslezský kraj.

1–4 firem z 4 nalezených Filtry

1EkoFarma Domaslavice

4.5
★★★★★
★★★★★
(23)
Dolní Domaslavice…, Dolní Domaslavice Bezdlužná

EkoFarma Domaslavice, se sídlem Dolní Domaslavice 405, 739 38, Dolní Domaslavice, v okrese Frýdek - Místek a v kraji Moravskoslezský kraj. Právní forma Zemědělský podnikatel - fyzická osoba. Založení v roce 2007. Pracuje u nás 1 - 5 zaměstnanců. Předmětem podnikání je: Řeznictví a uzenářství…

2farma herot

Pržno 1, Pržno
Otevřeno do 20:00
Bezdlužná

Farma Herot, se sídlem Pržno 1, 739 11, Pržno, v okrese Frýdek - Místek a v kraji Moravskoslezský kraj, zapsaná v obchodním rejstříku pod sp.zn. C 61531, Krajský soud v Ostravě. Právní forma Společnost s ručením omezeným. Založení v roce 2015. Pracuje u nás 1 - 5 zaměstnanců. Předmětem podnikání…

3Svatomír Marenčák

Svatomír Marenčák, se sídlem Horní Bludovice 218, 739 37, Horní Bludovice, v okrese Karviná a v kraji Moravskoslezský kraj. Právní forma Zemědělský podnikatel - fyzická osoba. Založení v roce 1991. Předmětem podnikání je: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona …

4Ladislav Skotnica

Ladislav Skotnica, se sídlem Nová Ves 6, 795 01, Dolní Moravice, v okrese Bruntál a v kraji Moravskoslezský kraj. Právní forma Zemědělský podnikatel - fyzická osoba. Založení v roce 1995. Předmětem podnikání je: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona Zdroj:…


Firmy v dalších lokalitách


Živočišné tuky, živočišný tuk v lokalitě Moravskoslezský kraj – detailní popis

Původem živočišných tuků jsou tukové tkáně živočichů. Živočišné tuky jsou zdrojem cholesterolu a obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, které zvyšování cholesterolu dále podporují. Z důvodu vysokého obsahu nasycených mastných kyselin, obsahu cholesterolu a nedostatku polyenových mastných kyselin jsou hodnoceny negativně. Výjimkou je rybí tuk, jelikož se svým složením podobá spíše tukům rostlinným. Rybí tuk obsahuje větší procento prospěšných esenciálních mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Používání živočišných tuků v kuchyni by mělo být nižší ve prospěch rostlinných tuků. 

Potraviny obsahující živočišné tuky 

  • Maso a masné výrobkyobsah a složení tuku v mase závisí na druhu masa a části jatečného zvířete. I v rámci jednoho druhu jatečných zvířat se může velmi lišit obsah a složení tuku, zejména v závislosti na krmení. Nejvýhodnější složení mastných kyselin má tuk masa drůbežího a nejméně výhodné složení má tuk masa hovězího. 
  • Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich – obsah tuku v rybách závisí na druhu ryby. Příznivé složení mastných kyselin má rybí tuk. Doporučuje se konzumovat tučné mořské ryby. 
  • Mléko a mléčné výrobky – v mléce je obsah mléčného tuku průměrně 3,7 %. Obsah tuku v mléčných výrobcích se odvíjí od typu výrobku. Např. odtučněné jogurty obsahují několik desetin procent tuku, zatímco tavené sýry mívají až téměř 40 % tuku.
  • Vejce a výrobky z nich – vejce slepic obsahují do 12 % tuku. Mají příznivé složení mastných kyselin. I když obsahují cholesterol, tak jeho negativní účinky kompenzuje vysoký obsah fosfolipidů.