Jatka – Velký Ořechov okres Zlín

Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Velký Ořechov.

1–2 firem z 2 nalezených Filtry

1Jatky Valčík s.r.o.

Naším oborem je zajišťování porážení hovězího dobytka, ovcí, koz a koní. Nabídka domácích porážek.

2Jatka Rokytnice - BYKARO s.r.o.

33.3 km Rokytnice 18, Rokytnice
Otevřeno do 13:00
Bezdlužná

Jatka Rokytnice - BYKARO s.r.o., se sídlem Rokytnice 18, 763 21, Rokytnice, v okrese Zlín a v kraji Zlínský kraj, zapsaná v obchodním rejstříku pod sp.zn. C 61349, Krajský soud v Brně. Právní forma Společnost s ručením omezeným. Založení v roce 2009. Pracuje u nás 1 - 5 zaměstnanců. Předmětem…


Jatka – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách

Obce v lokalitě Zlín


Jatka v lokalitě Velký Ořechov – detailní popis

Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno. 

Jatečná zvířata 

Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí

Rozdělení jatečných zvířat 

  • Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
  • Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu

Druhy mas z jatečných zvířat

  • Skot – hovězí maso
  • Telata – telecí maso
  • Prasata – vepřové maso
  • Skopový brav – skopové maso
  • Jehňata – jehněčí maso
  • Kozí brav – kozí maso
  • Kůzlata – kůzlečí maso
  • Koně – koňské maso
  • Hříbata – hříběcí maso

K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti. 

Jatečné zpracování 

Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.