Jezdectví – Habrůvka okres Blansko

Jezdectví je unikátní sport, ve kterém je kůň partnerem člověka. Zahrnuje 7 základních disciplín, a to parkur, drezuru, všestrannost, spřežení, voltiž, reining a endurance. Součástí je i pony a parajezdectví. Jezdecké oddíly a kluby v lokalitě Habrůvka.

1–1 firem z 1 nalezených Filtry

1Westernové městečko Boskovice s.r.o.

4.4
★★★★★
★★★★★
(2384)
21.4 km Komenského 50, Boskovice Bezdlužná

V našem westernovém městečku zažijete autentickou atmostféru Divokého západu. Nedaleko Brna u Boskovic nabízíme mnoho zábavy nejen pro školy a rodiny s dětmi, ale i pro firmy a všechny, kdo se umí bavit. Romantický duch našeho městečka je skvělým místem i pro zamilované páry.


Jezdectví – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách

Obce v lokalitě Blansko


Jezdectví v lokalitě Habrůvka – detailní popis

Jezdectví je velmi často laickou veřejností spojováno s dostihami, avšak se jedná o rozdílná sportovní odvětví. Jediné, co mají společného, je kůň. Jezdectví zahrnuje 7 základním disciplín, pony a parajezdectví. Ve všech jezdeckých disciplínách se posuzuje poslušnost, obratnost a fyzická kondice koně, přesnost provedení cviků a celkový estetický dojem. Oproti tomu v dostizích jde o rychlost a o překonání trati v co nejkratším času.

Jezdecké disciplíny

  • Parkur jedná se o velmi oblíbenou disciplínu mezi diváky, která je zároveň disciplínou olympijskou. Při parkurovém skákání musí jezdec se svým koněm projet určitou trasu s překážkami za co nejkratší dobu a s co nejmenším počtem chyb.
  • Drezura – tato disciplína je založena na dokonalém souladu jezdce a jeho koně. Jezdec dává koni téměř neviditelné pobídky, na základě kterých kůň dělá různé cviky. Kůň se pohybuje do stran ve všech chodech (krok, klus a cval). Jedná se o olympijskou disciplínu.
  • Všestrannost patří k nejnáročnějším jezdeckým disciplínám. Jedná se o dvoudenní nebo třídenní zkoušku, která zahrnuje drezuru, terénní jízdu a parkur. Všestrannost je olympijskou disciplínou. 
  • Spřežení – jedná se o třídenní soutěž, která zahrnuje drezuru, maraton a překážkovou jízdu.
  • Voltiž představuje gymnastiku, akrobacii a tanec na neosedlaném koni. Lze soutěžit v jednotlivcích, dvojicích nebo skupinách. 
  • Reining – spočívá ve westernovém stylu ježdění na koni.
  • Endurancejedná se o vytrvalostní ježdění v terénu na čas od vzdálenosti 20 km až po 160 km.
  • Pony – tato disciplína je určena dětem od 8 do 16 let. Zahrnuje skoky, drezuru i všestrannost.
  • Parajezdectví – rozděluje se na 5 disciplín, mezi které patří paradrezura, paraspřežení, parawestern, paravoltiž a paraparkur.

Česká jezdecká federace

Je národní sportovní svaz, který zastřešuje jezdecký sport v ČR v těchto disciplínách – skoky, drezura, všestrannost, spřežení, voltiž, reining, vytrvalost a parajezdectví. Skoky, drezura a všestrannost jsou i olympijské disciplíny. Česká jezdecká federace (ČJF) je členem České unie sportu (ČUS), Českého olympijského výboru (ČOV), Evropské jezdecké federace (EEF) a Mezinárodní jezdecké federace (FEI).