Živočišné tuky, živočišný tuk – Blansko
Tuky (lipidy) jsou spolu s bílkovinami a sacharidy základními složkami potravy. V naší potravě jsou zdrojem energie a řady esenciálních látek – esenciálních mastných kyselin, vitamínů, antioxidantů atd. Prodejci živočišných tuků v lokalitě Blansko.
1ZEPO Bořitov, družstvo1 pobočka
Firma se zabývá výrobou rostlinných a živočišných produktů.
2SENTUS, s.r.o.
Firma se zabývá zemědělskou a živočišnou výrobou.
3VOS zemědělců,a.s.
Firma se zabývá zpracováním produktů rostlinné a živočišné výroby.
4Eva Sedláková
Chování dojných a kašmírských koz. Výroba kozích sýrů s příchutěmi, tvarohů i tvarohových kozích krémů.
6František Šutera1 pobočka
Zpracování masa a výrobou masných výrobků.
7Pštrosí farma s.r.o.
Chov pštrosů na maso, uzeniny, vejce, peří a výrobky z kůže. Nabízíme exkurze s občerstvením, grilované steaky a klobásy.
8CRV Czech Republic, spol. s r.o.39 poboček
Šlechtění a chov skotu. Chováme plemenné býky a pořádáme aukce býků a masných plemen. Nabízíme chovatelské potřeby.
9Vratislav Zdrubecký, DiS.
Chov koz hnědých krátkosrstých, karpatských a ovcí východofríských a quessantských minioveček. Vyrábíme sýry z ovčího a kozího mléka.
Firmy v dalších lokalitách
Obce v lokalitě Blansko
Živočišné tuky, živočišný tuk v lokalitě Blansko – detailní popis
Původem živočišných tuků jsou tukové tkáně živočichů. Živočišné tuky jsou zdrojem cholesterolu a obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, které zvyšování cholesterolu dále podporují. Z důvodu vysokého obsahu nasycených mastných kyselin, obsahu cholesterolu a nedostatku polyenových mastných kyselin jsou hodnoceny negativně. Výjimkou je rybí tuk, jelikož se svým složením podobá spíše tukům rostlinným. Rybí tuk obsahuje větší procento prospěšných esenciálních mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Používání živočišných tuků v kuchyni by mělo být nižší ve prospěch rostlinných tuků.
Potraviny obsahující živočišné tuky
- Maso a masné výrobky – obsah a složení tuku v mase závisí na druhu masa a části jatečného zvířete. I v rámci jednoho druhu jatečných zvířat se může velmi lišit obsah a složení tuku, zejména v závislosti na krmení. Nejvýhodnější složení mastných kyselin má tuk masa drůbežího a nejméně výhodné složení má tuk masa hovězího.
- Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich – obsah tuku v rybách závisí na druhu ryby. Příznivé složení mastných kyselin má rybí tuk. Doporučuje se konzumovat tučné mořské ryby.
- Mléko a mléčné výrobky – v mléce je obsah mléčného tuku průměrně 3,7 %. Obsah tuku v mléčných výrobcích se odvíjí od typu výrobku. Např. odtučněné jogurty obsahují několik desetin procent tuku, zatímco tavené sýry mívají až téměř 40 % tuku.
- Vejce a výrobky z nich – vejce slepic obsahují do 12 % tuku. Mají příznivé složení mastných kyselin. I když obsahují cholesterol, tak jeho negativní účinky kompenzuje vysoký obsah fosfolipidů.