Obilniny a zrniny – Kroměříž
Obilniny jsou základní složkou lidské potravy už několik tisíc let. Nejvýznamnější a nejrozšířenější potravinářskou obilninou je pšenice. Mezi další významné obilniny patří kukuřice, ječmen, žito, oves, proso a čirok. Prodejci obilnin v lokalitě Kroměříž.
1DOUBRAVA, spol. s r.o.
Zabýváme se živočišnou a rostlinnou výrobou. Nabízíme prodej selat, prodej prasat i prodej telat, býčků a jalovic. Z naší rostlinné výroby nabízíme kukuřici, ječmen, pšenici, cukrovou řepu a sezónní prodej brambor. Kontaktujte nás! Přijímáme objednávky selat, objednávky vepřů a další.
2Trhlík Zdeněk – prodej zemědělských plodin
Jsme tradiční rodinná farma z Moravy. Nabízíme vám mnoho druhů plodin – brambory, cibule, červená řepa, obilí, dýně, hrášek, seno a loupané brambory. Nakupujte zeleninu a obiloviny přímo od farmáře.
3Muzeum Františka Skopalíka1 pobočka
Muzeum bylo zřízeno v roce 1935 na základě poslední vůle Františka Skopalíka, v šedesátých letech bylo ale uzavřeno. V roce 2007 byl založen Spolek přátel Skopalíkova muzea, o.s., který obnovil muzeum a památku našeho slavného rodáka.
4OSEVA,AGRO Brno, spol. s r.o. (pobočka Kroměříž)18 poboček
Naším oborem je výroba, úprava a prodej nezpracovaných zemědělských výrobků za účelem zpracování nebo dalšího prodeje, chemických látek a uznaného osiva a sadby. Nabídka obilnin, olejnin, brambor, luskovin, jetelovin, trávy a mořicích přípravků. Zajišťujeme ošetřování rostlin.
Obilniny a zrniny – další kategorie
Firmy v dalších lokalitách
Obce v lokalitě Kroměříž
Obilniny a zrniny v lokalitě Kroměříž – detailní popis
Obilniny nebo též obiloviny patří do čeledi lipnicovité (Poaceae), označované také jako trávy a řádu lipnicokvěté/lipnicotvaré (Poales). Jedná se o jednoleté i víceleté byliny se svazčitým kořenovým systémem. Obilniny jsou zdrojem všech důležitých živin. Obsahují sacharidy, bílkoviny, lipidy, některé vitamíny (zejména vitamíny skupiny B), minerální látky (fosfor, železo, vápník, hořčík, draslík, zinek a další látky) a biologicky aktivní látky (polyfenoly, cholin, fytoestrogeny a další látky). Pro lidskou výživu se z obilovin využívá zrno. Základní obilninou využívanou v potravinářství je pšenice, ze které se vyrábí pšeničná mouka.
Pšenice (Triticum)
Je jednoděložná rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s přibližně 20 druhy. Pochází z jihozápadní Asie. Z pšenice se využívá její zrno, které slouží jako potravina, krmivo a surovina. Výhodou pšenice je jednoduchá skladovatelnost a dlouhá trvanlivost.
Žito (Secale)
Jedná se o odolnou a nenáročnou obilninu. Často se pěstuje v ekologickém zemědělství. Žito obsahuje velké množství vlákniny (až 17 %) a je zdrojem řady biologicky aktivních látek. Konzumace výrobků s žitnou moukou má pozitivní zdravotní účinky.
Ječmen (Hordeum L.)
Je nejstarší pěstovanou obilninou. Pěstuje se více než deset tisíc let. Používá se k výrobě sladu pro výrobu piv a dalších alkoholických nápojů, na výrobu vloček, lupínků, celozrnné mouky, různých kávových náhražek atd. Používá se i ke krmným účelům.
Mezi další významné obilniny patří kukuřice, oves, proso a čirok.