Jatka – Moravskoslezský kraj
Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Moravskoslezský kraj.
1Hořák Jan – zemědělská farma
Provozujeme BIO zemědělskou farmu v Rýmařově v okrese Bruntál. Zabýváme se odchovem plemenných býků, prodejem skotu, bouráním masa a prodejem vyzrálého hovězího masa v certifikované BIO kvalitě. Maso prodáváme z vlastní bourárny masa. Kontaktujte nás!
2JATKA - KURKA s.r.o.
Firma se zabývá nákupem, přepravou, porážkou a jatečním opracováním prasat, expedicí a přepravou vepřových půlek a drobů.
3Těšínské jatky, s. r. o.- Slezské uzeniny
Podnikáme v oboru řeznictví a uzenářství a v maloobchodní činnosti. Zaměřujeme se na výkup jatečních zvířat. Masné výrobky mají v Těšínských jatkách mnohaletou tradici. Jsou vyráběny na bázi mnohaletou praxí ověřených vlastních receptur. Na našich webových stránkách najdete seznam uzeninových…
4AGROS, odbytové centrum, spol. s r.o.
Nakupujeme a prodáváme jateční zvířata.
Jatka – další kategorie
Firmy v dalších lokalitách
Jatka v lokalitě Moravskoslezský kraj – detailní popis
Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno.
Jatečná zvířata
Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí.
Rozdělení jatečných zvířat
- Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
- Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu
Druhy mas z jatečných zvířat
- Skot – hovězí maso
- Telata – telecí maso
- Prasata – vepřové maso
- Skopový brav – skopové maso
- Jehňata – jehněčí maso
- Kozí brav – kozí maso
- Kůzlata – kůzlečí maso
- Koně – koňské maso
- Hříbata – hříběcí maso
K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti.
Jatečné zpracování
Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.