Jatka – Brno - venkov
Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Brno - venkov.
1MASOZÁVOD PETRÁVEČ s.r.o. (Brno-venkov)2 pobočky
Nákup a prodej zemědělských produktů. Řeznictví. Porážka vepřů a hovězího dobytka. Maso hovězí ve čtvrtích, vepřové v půlkách (možno i bourané). Chov ryb. Doprava vnitrostátní - rozvoz masa, svoz dobytka.
2MAKOVEC a.s. (pobočka Rosice)74 poboček
Děláme porážky a bourání jatečních zvířat a dále výroba a prodej čerstvého masa i také masných výrobků.
3Steinhauser, s.r.o. (pobočka Tišnov)6 poboček
Provozujeme jatka a máme výrobu i prodej masných specialit a uzenářských výrobků.
4Steinhauser, s.r.o. ( pobočka Tišnov)6 poboček
Provozujeme jatka a máme výrobu i prodej masných specialit a uzenářských výrobků.
Jatka – další kategorie
Firmy v dalších lokalitách
Obce v lokalitě Brno - venkov
Jatka v lokalitě Brno - venkov – detailní popis
Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno.
Jatečná zvířata
Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí.
Rozdělení jatečných zvířat
- Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
- Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu
Druhy mas z jatečných zvířat
- Skot – hovězí maso
- Telata – telecí maso
- Prasata – vepřové maso
- Skopový brav – skopové maso
- Jehňata – jehněčí maso
- Kozí brav – kozí maso
- Kůzlata – kůzlečí maso
- Koně – koňské maso
- Hříbata – hříběcí maso
K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti.
Jatečné zpracování
Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.