Jatka – Morava
Jatečná zvířata musejí být poražena na jatkách. Výjimkou jsou jatečná zvířata, která jdou na porážku u domácích chovatelů. Ti mohou porazit všechna jatečná zvířata kromě skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Jatka v lokalitě Morava.
1Hořák Jan – zemědělská farma
Provozujeme BIO zemědělskou farmu v Rýmařově v okrese Bruntál. Zabýváme se odchovem plemenných býků, prodejem skotu, bouráním masa a prodejem vyzrálého hovězího masa v certifikované BIO kvalitě. Maso prodáváme z vlastní bourárny masa. Kontaktujte nás!
2Zemědělské družstvo Kokory
Produkty zemědělské výroby se zaměřením na živočišnou i rostlinnou výrobu, chov skotu, výrobu mléka, dále pěstování obilovin, pšenice ozimé, ječmene jarního, řepky olejky, máku, kukuřice a chmele.
3MAKOVEC a.s. (centrála Brno)74 poboček
Zabýváme se porážkou a bouráním jatečních zvířat. Také prodáváme čerstvé maso a masné výrobky.
5MARWIN, v.o.s.2 pobočky
Zabýváme se zemědělskou výrobou s největším podílem živočišné výroby, především chovem skotu. Umožňujeme zvířatům pohyb v přirozeném prostředí, používáme ekologická krmiva. Provozujeme jatka, naše produkty můžete nakoupit přes eshop.
6JATKA - KURKA s.r.o.
Firma se zabývá nákupem, přepravou, porážkou a jatečním opracováním prasat, expedicí a přepravou vepřových půlek a drobů.
7Těšínské jatky, s. r. o.- Slezské uzeniny
Podnikáme v oboru řeznictví a uzenářství a v maloobchodní činnosti. Zaměřujeme se na výkup jatečních zvířat. Masné výrobky mají v Těšínských jatkách mnohaletou tradici. Jsou vyráběny na bázi mnohaletou praxí ověřených vlastních receptur. Na našich webových stránkách najdete seznam uzeninových…
8Jatka Rokytnice - BYKARO s.r.o.
Jatka Rokytnice - BYKARO s.r.o., se sídlem Rokytnice 18, 763 21, Rokytnice, v okrese Zlín a v kraji Zlínský kraj, zapsaná v obchodním rejstříku pod sp.zn. C 61349, Krajský soud v Brně. Právní forma Společnost s ručením omezeným. Založení v roce 2009. Pracuje u nás 1 - 5 zaměstnanců. Předmětem…
10Steinhauser, s.r.o.6 poboček
Jatka. Nabízíme speciality z masa a uzeniny.
Jatka – další kategorie
Firmy v dalších lokalitách
Jatka v lokalitě Morava – detailní popis
Jatka jsou průmyslové podniky, ve kterých probíhají porážky hospodářských zvířat. Každá porážka musí probíhat podle platných veterinárních, hygienických a etických norem. Podle etických norem musí být každé jateční zvíře před usmrcením omráčeno.
Jatečná zvířata
Jsou hospodářská zvířata, která slouží k jatečné porážce, jatečnému zpracování a jejich maso je pak určeno k výživě lidí.
Rozdělení jatečných zvířat
- Velká jatečná zvířata – skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu
- Malá jatečná zvířata – selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu
Druhy mas z jatečných zvířat
- Skot – hovězí maso
- Telata – telecí maso
- Prasata – vepřové maso
- Skopový brav – skopové maso
- Jehňata – jehněčí maso
- Kozí brav – kozí maso
- Kůzlata – kůzlečí maso
- Koně – koňské maso
- Hříbata – hříběcí maso
K výživě lidí neslouží pouze maso, ale i orgány jatečných zvířat. Každé maso z jatečného zvířete musí být řádně označeno. Na označování dohlíží veterinární lékař, který vydává i osvědčení o zdravotní nezávadnosti.
Jatečné zpracování
Do jatečného zpracování vstupuje živé jatečné zvíře a vystupuje z něj jatečné upravené tělo jako hlavní produkt spolu s vedlejšími produkty, jako jsou orgány, krev, kůže, tukové tkáně atd. Jatečné zpracování zahrnuje celkem sedm po sobě jdoucích úkonů – omračování, vykrvování, vnější jateční opracování, vnitřní jateční opracování, půlení, veterinární prohlídku a konečnou úpravu.