Balet – Olomoucký kraj

Balet je forma scénického tance s využitím choreografie. Může být samostatným dílem, nebo součástí opery či operety. Mezi nejznámější baletní představení patří Louskáček, Labutí jezero nebo Romeo a Julie. Přehled baletních představení v lokalitě Olomoucký kraj.

1–4 firem z 4 nalezených Filtry

1Základní umělecká škola Žerotín, Kavaleristů1 pobočka

5.0
★★★★★
★★★★★
(15)
Kavaleristů 880/6, Olomouc Bezdlužná

Nabízíme výuku hudebních, tanečních a literárně-dramatických oborů. Vyučujeme hraní na hudební nástroje klávesové, strunné, dechové, bicí i smyčcové.

3Taneční studio LB o.s.

Provozujeme taneční školu se zaměřením na mažoretky. Nabízíme také balet, gymnastiku, pohybovou přípravu dětí, ale i pro dospělé - aerobik, zumbu, nebo společenský tanec.

4Shop-Dance.cz1 pobočka

4.8
★★★★★
★★★★★
(4)
Hanáckého pluku 976…, Olomouc
Dnes už má zavřeno
Bezdlužná

Internetový i kamenný prodej baletních potřeb, taneční obuvi a oblečení.


Balet – další kategorie

Firmy v dalších lokalitách


Balet v lokalitě Olomoucký kraj – detailní popis

Balet je scénické umění spojující složky taneční, hudební, dramatické a výtvarné. Za předchůdce baletu se označují italské opery. Slovo balet bylo poprvé vysloveno v Itálii v 15. století. Historie baletu jako samostatné umělecké formy se začíná psát ve Francii během vlády Ludvíka XIV. (1643–1715). 

Existuje několik baletních stylů – dánský balet, italský balet, ruský balet, anglický balet, francouzský balet a americký balet. 

Klasický versus moderní balet

Klasický balet se od moderního baletu velmi odlišuje. Pro klasický balet jsou typické přísné pohyby, které jsou fyzicky velmi náročné a vyžadují dlouholetou tvrdou práci. Moderní balet se vyvinul až ve 20. století a je typický volnější technikou. Součástí moderního baletu mohou být akrobatické prvky, což v klasickém baletu nikdy nejsou. 

Nejznámější baletní představení

Mezi nejznámější baletní představení patří Louskáček, Labutí jezero, Romeo a Julie, Giselle, Don Quijote, Svěcení jara, Kamenný kvítek, Popelka, Spící krasavice, Coppélia, Spartakus, Korzár, Pták ohnivák či Petruška. 

Nejvýznamnější baletní skladatelé

Mezi nejvýznamnější baletní skladatelé patří Petr Iljič Čajkovskij, Jacques Offenbach, Igor Stravinskij, Sergej Prokofjev, Claude Debussy, Adolphe Charles Adam a český hudební skladatel klasické hudby Bohuslav Martinů